Pathika


Pathika, Hasan Yurtoğlu’nun yazdığı, hayata, hayatın içindeki insanın içine bir yolculuğu konu alıyor. Yolculuk boyunca kahramanımız İbrahim Öğretmen size eşlik ediyor. Kendi dünyasına konuk edip serüvenine başlıyor. Serüvenimiz, İbrahim Öğretmenin kitap diye aldığı fakat kapağı güzel, ismi uzun ve merak uyandıran kitabın aslında kitap olmadığı içinin boş ve yazmaya davet eder olması ile başlıyor. Kahramanımız bu davete kayıtsız kalamıyor ve içi boş kitabın içini doldurmak kitap yapmak için nelerle dolduracağını düşünüyor önce, düşündükçe aslında ne kadar da çok şey yazabileceğini görüyor. Tüm hazırlıklarını yapıp kendini eve kapatıyor ve yazma eylemine başlıyor.


Yazdıklarında hayatı sorguluyor, hayatın içindeki kendini, kendi dışında tüm insanların arayışını… Kendi ile çevresinde meydana gelen olaylarda hayatı manalandırma, anlamlar yüklemede de başarılı olduğunu fark ediyor. Kendi düşünceleri ile boğuşurken okuyucu da mutlaka kendisini kendi ile mücadele ve sorguda buluyor.

Kitabın sayfaları çevrildikçe okuyucu bir anda kendini kahramanımızın penceresinden hayata bakarken buluyor. Şekilsiz Süleyman’ın trajik hikayesi, Yusuf Serzeniş’in hasretle geçen yıllarının hikayesi, Hamdi’nin hikayesini kitabına aktarırken biz de İbrahim Öğretmenden yakınında bucağında olan insanları da tanımış bilmiş oluyoruz.

İbrahim Öğretmen kitabını yazmaya başladığı münzevi hayata geçiş yaptığı vakitte komşusu Serap’ın evine gelişiyle hikâye içinde hikâyeye de kapı aralanıyor. Serap kendini içeriye davet ettirdikten sonra tanışma faslı ve devamında yaşamlarına dair sohbete dalıyorlar. İbrahim Öğretmen Serap’ın güzelliği ile şaşkın bir halde iken daha farklı bir İbrahim Öğretmen ile de tanışıyoruz.  Serap’ın misafir olarak eve gelmesi geçen olaylar sonrasında gitmesi ile yine kitabını yazmaya koyulan İbrahim Öğretmen gece yarısına doğru çocukluk arkadaşı Gökhan’ın, eski nişanlısı Buket ile aralarında geçenleri anlatması ile hikâye içinde hikâyeler de artmaya başlıyor.  Süleyman’ın hayatını, İbrahim Öğretmen Süleyman’dan dinlemiş şimdi kitabı ile bizlere aktarırken Şefika ile yaşamının trajik durumunda şaşkınlığınız ile sizi değişik duygulara sevk ediyor. Hayatın içinde ne hayatlarda var olduğunu size bir kez daha hatırlatıyor kahramanımız.

İbrahim Öğretmen kitabını yazmaya devam ederken hayat da devam etmektedir. Öğrencileri ile olan diyalogları ise öğrencileri düşünceden düşünceye götürürken kendilerine ne çok şey kattıklarını da en özeli de sorgulamayı öğretip her düşünceyi sünger gibi almak yerine süzgeçten geçirip faydalı bilgiye ulaşmanın güzelliğini hatırlatıyor.

Yusuf Serzeniş’in Maviş ile olan hikâyesini Yusuf’un yakın bir akrabasından dinleyen İbrahim Öğretmen bir sevdayı yazıyor. Bir kere sevmiş yüreğin bir başkasını hayatı boyunca bir daha sevemeyeceğinin hikâyesini. İbrahim Öğretmen o uzun başlıklı kitabına sevdayı da yazıyor.

Kitabın sonuna yaklaştığımızda, kitabın yazılmasına başlandığı vakitte kendisini İbrahim Öğretmenin evine davet ettiren Serap yine sahneye çıkıyor. Bu sefer İbrahim Öğretmenin kitabı sürpriz bir sonla bitirmesine vesile oluyor.

Hasan Yurtoğlu’nun kaleminden çıkmış Pathika, hayatın içinden dışından tam ortasından yaşananların kitabı, Pathika ile sizi de yanına alıp yolculuğa çıkaran yazar düşünceden düşünceye konudan konuya atlamanın hazzını yaşatıyor. Derin düşünmeyi, arayış içindeyken kaybolmadan aradığını bulmayı, dün bugün yarın denen zaman dilimlerini, ölüm ve yaşam üzerine daha özgün bakmayı, söz vermek sözünü tutmak, doğruluk erdem, inanış, iman hakkında başka bir açıdan bakabilmek ve dahası siyaset, edebiyat, felsefe sosyoloji konuları ile hepsi bu kitapta.

Zengin konusu, akıcı, özgün  ve şaşırtıcı anlatımı, hayata bir de Pathika’dan bakmak için okunacaklar listesine yazılıp okunması gereken kaliteli ve özgün bir eser.

Fatih Oğhan

*Bu yazı daha öncesinde http://www.kitapsuuru.com/ adlı internet sitesinde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder