Şehrimizi ve Mahallemizi Geri İstiyoruz - Oğuzhan Saygılı


Türkiye’de şehirlerimizin ruhu her geçen gün kaybolmaktadır. Mahalle kültürünün, yeşilin, tarihi dokunun, parkların; betonlaşma karşısında sürekli mağlup olması bilinen bir vakıadır. Bu sürecin geleceğimizi ipotek altına alma anlamına geldiğini hepimiz biliyoruz. Zaman zaman bazılarımız bu duruma hüzünleniyor, üzülüyor ancak mevcut gidişatı değiştirme ve dönüştürme noktasında bir avuç dertlimiz dışında çırpınan, kafa yoran ve çözüm üreten maalesef kimse yoktur.[*] Bu minvalde dertlilerimizden birisi de Yağız Gönüler’dir.

Yağız Gönüler’in özgeçmişi hakkında kısaca şunları belirtebiliriz. Gönüler’in yayımlanmış dört kitabı bulunmaktadır. Genel yayın yönetmenliğini yönettiği ruhunakitap.blogspot.com.tr’de kitaplara, sosyalbilgiler.org’da şehir düşüncesine dair yazılar yazmaktadır. Gaziantep merkezli kitap şuuru başlıklı kitap okuma-okutma projemizde Yağız Gönüler’in daha ziyade kitabiyat yazılarını, eserlerini ciddiyetle okuyup okutturmaya çalışıyoruz. Mütevazı bir kişiliğe sahip yazar, aynı zamanda şairdir. Gönüler, hangi alan ve türde yazı kaleme almış ise satırlarındaki samimiyet dikkat çekmektedir.
‘Şarkısı biten şehir’ yazarın muhtelif zamanlarda yayımlanan, kitap tahlil yazılarından, konunun uzmanı yazar-akademisyenler ile yapılmış röportaj ve denemelerden oluşmaktadır. Şehirlerimizin beton yığını haline gelmesi, çarpık kentleşmenin sonucu, rant ekonomisinin insan ruhunu daraltması, insanları mutsuz, huzursuz ve gergin haline getirdiğini hepimiz biliyoruz. Kitapta yazarın bu konudaki derdi, tasası ve hüznü var, ancak, çözüm ve çıkış noktasında gerekli teorik okumalar ve konunun dertlileriyle yapılan röportaj ve eserler üzerine atıfta bulunulmuştur.
 Ev, mahalle kültürünün değişimi daha doğrusu yok olmasına itirazlar, makul ve tutarlı cevaplarla karşılık verilmektedir. Konuya ilgi duyan herkese bu kitabı tavsiye edebiliriz.
 [*] Bu konuda ilk aklımıza gelen bir kısmı rahmetli olan entelektüellerimiz: Prof. Ahmet Yüksel Özemre, Prof. Saadettin Ökten, Yazar Lütfi Bergen, Mimar Turgut Cansever
[**] Yağız Gönüler, “Şarkısı Biten Şehir”, Ekim 2017, Ankara, 190 s., Karakum Yayınları, ISBN 978-605-2290-03-3
* Bu yazı daha önceden Milli Devlet Gazetesinde yayımlanmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder